Hersenhoos

We weten het niet maar misschien stormden de breinen die ochtend bij CD&V ongeveer zo:

“Jongens, kijk eens. We hebben nu evenveel mannen als vrouwen, we hebben een bakker, de vroegere baas van Unizo en een havenarbeider, de gemiddelde leeftijd van onze lijst is 33, zo oud als Christus aan het kruis, misschien kunnen we daar ook iets mee doen. Onze seniorenkandidaat is even oud als Donald Trump en even vitaal, onze jongste een meisje van 18, ze volgt Latijnse en haar grootvader zat vroeger nog met Jean-Luc in de loges bij Club Brugge.”

“Klinkt super! Hebben we ook genoeg kleur?”

“We hebben Rachid uit de Prins Leopoldstraat dicht bij de Roma, dus hij moet ons aan de Turnhoutsebaan wel wat kunnen opleveren. Mitsuaki heeft een restaurant in de Van Wezenbeekstraat. Daar komt nogal wat volk over de vloer dus de Aziaten zitten er ook in. Voor zwart Afrika hebben we Abdulatif van het De Coninckplein. We coveren dus bijna de hele stad, boys.

“Is er niemand van het Kievitsplein? Een vrouw zou top zijn. We gaan toch niet heel die wijk aan de burgemeester laten, wel?  Die dineert soms met de diamant, tussen die wielen moeten we toch een stokje kunnen steken? Kris, ken jij niet iemand, met jouw netwerk?”

“Tja, daar een vrouwelijke kandidaat vinden wordt moeilijk, vrees ik. Maar ik ken daar wel iemand, ja. Hij behoort tot de chassidische gemeenschap. Die telt toch al gauw 15000 mensen, dat is ongeveer de helft van de joodse bevolking in Antwerpen. Zo iemand op de lijst hapt toch een flink stuk uit de taart”

“Moeten we nog iets weten over die man?”

“Hoeft niet. Wat telt is dat hij jood is, orthodox zelfs, die mannen hebben 613 regeltjes. Dat grapje niet gezien bij Jeroen Meeus in ‘Goed volk’? Vroeg die joodse winkelier: “Weet je waarom wij zoveel regels hebben? Ze waren allemaal gratis!” Ik ken de man niet zo goed. Dat doet er ook niet toe.  Wat hij doet of hoe oud hij is, hoe hij denkt, hoe zijn kinderen heten en naar welke school ze gaan, dat speelt geen rol: hij kan ons een pak stemmen opleveren. In your face, Bartje!”

“Prima idee. Dan scoren we dubbel: zowel in de joodse wijk als bij de ruimdenkende Vlaming. Wij profileren ons als een tolerante partij die inzet op diversiteit, iedereen is thuis in onze stad! Wij hebben respect voor elke mening en gaan voluit voor een samenleving waarin elke persoon telt, ongeacht geslacht, geaardheid of religie. Goed bezig jongens! Kris, laat jij even een belletje aan Wouter?”

Tijd om de ochtendvergadering jolig highfivend met een vroeg aperitiefje af te sluiten.

Die avond:

“Hilde is écht kwáád, man! En Hendrik moet zich vanuit West-Vlaanderen begot weer moeien. Wouter zit nog even in zijn enerzijds/anderzijdsfase. Maar jongens, dit hadden we toch moeten zien aankomen?”

“Hoe dan? De burgemeester zegt het zelf: “Joden vermijden conflicten. Orthodoxe joden hechten ook veel belang aan uiterlijke tekenen van hun geloof. Maar zij aanvaarden wel de consequenties daarvan. Ik heb nog geen orthodoxe jood gezien die een loketfunctie in Antwerpen wil. Zij vermijden conflicten. Dat is het verschil. Moslims eisen wel een plek op in de publieke ruimte, in het onderwijs, met hun uiterlijke geloofstekenen. Dat zorgt voor spanningen.” Wij moesten weer niet luisteren, wij wisten het weer beter. Wij zouden per se iedereen integreren, laten opgaan in de samenleving. Een stommiteit jongens, echt waar!”

“Wacht: laat me denken… het is dus net niét de bedoeling dat je als moslim of jood of wat dan ook deelneemt aan de publieke ruimte? Dat veroorzaakt conflict? Integreren betekent dus niet meedoen? Je richt dus maar beter je eigen scholen op met eigen leerplannen op je eigen domein waar je leeft volgens je eigen regeltjes? Maakt niet uit of die komen uit Koran of Thora of whatever. Vrouwen geen hand willen geven, gemengd onderwijs verbieden, zwijgen over Darwin, dat is allemaal geen probleem op voorwaarde dat je in je hok blijft? Of begrijp ik het weer verkeerd?”

“Daar komt het wel ongeveer op neer, geloof ik. Maar dat heeft wel gevolgen voor onze lijst natuurlijk. Laat ze dan rond de Turnhoutsebaan maar doen, ze zijn daar aardig bezig met het afbakenen van hun terrein. Moeten we dan Rachid niet van de lijst halen? Die kan misschien beter zelf een partij oprichten, Islam of zo, met eigen moslimregeltjes. Wij zijn een democratie, toch? Kris, vraag jij eens aan Wouter hoe hij daarover denkt. Wie belt Hilde?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s